Bakos Pincészet Csobánc


VULKÁNOK HAZÁJA

Birtokunk a történelmi Badacsonyi Borvidéken, a 3,42 millió éves vulkáni tanúhegyen, a 376 m magas Csobánc-hegyen, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén, az Országos Kéktúra útvonalán található. Az egykori kihűlt vulkánok tanúhegyei között lévő területet már a kelták is lakták, később a rómaiak, akik jelentős szőlőművelést folytattak. A Honfoglalás után a Kál-nemzetség telepedett meg a vidéken. Az 1300-as években a Veszprémi Püspökség kiterjedt szőlőbirtokokat hozott létre, később az Eszterházyak birtokában volt. A XIX. század filoxéra járványa az egész területet kipusztította, így a gazdák az újratelepítés során új szőlőfajtákat is meghonosítottak.

BORÁSZAT

A Bakos Pincészet birtok a történelmi Badacsonyi Borvidéken, a 376 m magas, 3,42 millióéves bazaltos Csobánc-hegyen, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén fekszik. A 3 ha I. osztályú, délkeleti fekvésű szőlős területeinket a régió kiemelt fajtái alkotják, az 1998-as telepítésű Olaszrizling, 2004-ben ültetett Szürkebarát, 2016-os Furmint és a 2017-es telepítésű Pinot Blanc. Egykor itt az 1300-as években a veszprémi püspökség hozott létre kiterjedt szőlős területeket, később az Eszterházyak birtokában volt. 

SZŐLŐ

Terméskorlátozott, integrált műveléssel törekszünk a birtokunk ökológia egyensúlyára. Művelésmód középmagas kordonművelés, csercsapos váltómetszéssel. A tervezett termésmennyiséget már a metszésnél szabályozzuk, a tőkék egyedi terhelése 7 rügy/ m². Régi ültetvények térállása: 3,0 m x 1,0 m, újültetvények térállása: 2,4 m x 1,0 m. A termesztéstechnológia kialakítása az integrált szőlőtermesztés irányelveit és célkitűzéseit figyelembe véve történik. A kórokozók és kártevők előrejelzésénalapuló növényvédelmével, a zöldmunkák elvégzésével, a vékony szellős lombfal kialakításával, a szőlősorok ápolásának elsődleges célja a növény számára kedvezőtlen feltételek megszüntetése, a biológiai egyensúly fenntartásával.

BORSTÍLUS

Hagyományos eljárással, hosszú érlelésre alkalmas, oltalom alatt álló, eredetvédett, terrior borokat készítünk. Válogatott, 100%-ban a fajtaszőlőből, a szőlő teljes érettségében, a kézi szüretelés napján, helyben megkezdett kíméletes feldolgozással készülnek a bazaltos, neutrális, boraink. A kíméletes eljárással készült must ülepítve kerül az erjesztő tartályokba, majd 6-8 hónapi acéltartályos erjedés és érlelés után helyben kerülnek kézi palackozásra. Palackban további 1,5 – 2 évet érlelődnek a borok a Csobánc-hegyen, a saját pincéinkben, majd kézzel címkézve, kapszulázva indulnak a borkedvelők poharaiba. Borainkban visszaköszönnek a Badacsonyi Borvidékre jellemző sós, ásványos, mandulás, virágos jegyek, olyan autentikus borok, melyek hamisítatlanul hordozzák magukban a Csobánc-hegyi terroir ízeket, könnyed eleganciát, és nemességet sugallnak.

Szolgáltatások


Kóstoló

Pincelátogatás

Dűlőtúra

Kutyabarát

Borok elvitelre


Borászatról

  • Borvidék
    Badacsony

  • Borász
    Knolmajer Ferenc

  • Alapítás éve
    2013

  • Terület
    3,5 hektár

  • Szőlőfajták
    Furmint, Olaszrizling, Pinot blanc, Szürkebarát (Pinot gris)

Kapcsolat, információk